Tiltakozás az ukrán nacionalisták magyarellenes felvonulásával szemben

Tiltakozás az ukrán nacionalisták magyarellenes felvonulásával szemben

A Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat a tavalyi incidenshez hasonlóan idén március 18-án felvonulást tartott Ungváron. A szélsőjobboldali szervezet a 78 éve (1939. március 14.) másfél napig fennálló Kárpát-Ukrajna államalakulat kikiáltásának évfordulója alkalmából szervezett megmozdulást, amely évfordulót a szervezet 2011 óta „ünnepel” megfélemlítő fáklyás felvonulással. 

A fekete ruhát viselő, arcukat eltakaró és ukrán nacionalista zászlókat lobogtató 150 fős, zömében fiatalkorúak fáklyás menete nacionalista jelszavakat skandálva vonult végig Ungváron.  A megyeszékhely utcáin haladva az „Idegen, vésd az agyadba, itt az ukrán a gazda!” mondatot többször megismételték,  illetve a felvonulás fő jelszavaként: „Nemzetek Európája, nemet az Európai Unióira!” szlogent nevezték meg. Tarasz Deak, a Karpatszka Szics vezetője a médiának elismerte, hogy a fáklyás felvonulás célja az Európai Unió elutasítása és a vidékén elő magyarság ukránosítása.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő a felvonulással kapcsolatban elmondta: „Felháborító, hogy a magyarok által is lakott városban újra nacionalista alakulatok masíroznak, jelszavaikkal sértve a megyében élő nem ukrán lakosságot. Mindamellett aggodalomra ad okot, hogy egy európai integrációs törekvéseket hangoztató ország helyt ad a soviniszta szervezetek megerősödésének, kontrollálatlan megnyilvánulásainak, amely felett a rendfenntartó szervek rendszeresen szemet hunynak. A tavalyi eset után levélben hívtam fel az esetre az Európai Bizottság és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő figyelmét, melyre az volt a válasz, hogy foglalkozni fognak az üggyel. A jelek szerint egy nyílt fenyegetéssel fellépő több száz fős tömeg rendszeres akciója nem üti meg az EU ingerküszöbét, amely sajnálatos dolog, hisz egy egész közösség jogtiprásáról és megalázásáról van szó”.

A szerző további cikkei itt olvashatóak. Kattints ide

Szerző: Fidesz

Címkék