Tarlósék megint hazudtak – Városi Kurir

Tarlósék megint hazudtak – Városi Kurir

taxi1_2.jpg

A főváros urai, mondhatni az „éj leple alatt” újabb sunyi, meggondolatlan lépésre készülnek, amit ismét hazugsággal igyekeznek alátámasztani. Az Uber után most úgy tűnik,a sárga taxisokat akarják felszámolni. Biztosan vannak, akik örülnek ennek, nekik csak annyit: mi lesz, ha majd  ők, az ő megélhetésük, üzletük, pozíciójuk kerül sorra, mert tévedés ne essék, senki nem érezheti biztonságban magát!

Most már mindent értek! Eddig kicsit a levegőben lógott nekem a Magyar Királyi kereskedelmire maszkírozott Tv2 legújabb műsorának „oknyomozása”, amely szerint a taxisok többsége mocsok, szemét, csaló vérfarkas, de mondom, most már mindent értek, az állam és a főváros igyekszik ezt az iparágat is maga alá fötörni. Különben mire véljem azt az elkapkodott döntést, amelyről a napi.hu számolt be:

„Pár éven belül teljesen eltűnhetnek a hagyományos hajtású taxik Budapestről és azokat zéró emissziós kocsik válhatják fel – tudta meg a napi.hu Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettestől.”

A gondolat környezettudatos és kiváló, csak éppen nem élet- és időszerű. A megadni kívánt időpontban – 2020-2023 – várhatóan még annyiba kerülnek majd a megnevezett autók, hogy azt egy becsületesen dolgozó taxis nem tudja megfizetni. Nem is beszélve arról, hogy éppen a tervezett időpont előtt alig néhány évvel, 2018. januárjában kell lecserélni az EU 4-es besorolású taxikat EU 5-re. A bevezetéskor tehát, egy aránylag új, korszerűnek nevezhető  autóparkot kellene felszámolni, erre viszont – anyagi okokból – javarészben csak a hiénák lehetnek képesek. Persze az is előfordulhat, hogy beigazolódik a hír, amiről taxis körökben jó ideje suttognak, és ez a rendelet már a jelenlegi taxisok kiszorítását szolgálja, hogy végre létrejöhessen egy nagy, állami-fővárosi taxicég. Igy azután a taxisokat is sikerül rálökni a trafikosodás útjára.

taxi2_1.jpg

A rossz, elkapkodott döntésről még nem tudni pontosan kinek az agyszüleménye. A cikk egyik bekezdése arról szól, hogy Szeneczey helyettesnek pattant ki a szikra az agyából, amikor a repülőtéren átadta a Főtaxi elektromos töltőpontját, az ezt megelőzően leírtak szerint viszont a Nemzeti Gazdasági Minisztérium volt az ötletgizda, de történetünk szempontjából ez nem is lényeges. A kérdésnek járjon utána majd a Szerzői Jogvédő Hivatal, amikor a sikeres bevezetés után többen is letapossák egymás sarkát az őket megillető jogdíjjért, mert szellemi (?) termékükkel, ahelyett, hogy az utazók örömére megreformálták volna, inkább önös érdekből kicsináltak egy több mint száz esztendős szakmát

Az is jellemző mai közállapotainkra, azon belül is a kormány és a fővárosi vezetés környezetére, hogy egy potentát ismét hazugságba menekült:

„A főpolgármester-helyettes azt is elmondta a napi.hu-nak, hogy előzetesen megkérdezték a taxis vállalkozások képviselőit és ők nem jelezték, hogy az elképzelés megvalósíthatatlan lenne.”

Az egyeztetésből egyetlen szó sem igaz, ezt valamennyi megkérdezett, taxitársaság, és az érdekvédők vezetője egyaránt cáfol, köztük van még a fővárosi vezetéssel „különösen jó kapcsolatokat ápoló”, nekik teljesen befekvő Országos Taxis Szövetség elnöke is, aki ilyen ellenállásra talán még soha sem vetemedett.

taxi3_1.jpg

A Városi Kurír a Magyar Taxisok Szakszervezete ügyvezetőjét, Karsai Katalint kérdezte:

„  Arról, hogy valami elképesztő dolog készül az NGM és a főváros koprodukciójában, már egy ideje hallani, ezért is kértem Fónagy államtitkár urat a múlt héten, hogy fogadjon, de természetesen lepattantam róla. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes úrral viszont alig egy hónapja tárgyaltunk. A megbeszélésen a téma a fővárosi közgyűlés elé kerülő, és azóta sajnos elfogadott taxisrendelet módosítása volt, ám erről az elektromos autók kötelezővé tételéről szóló tervről, ami teljesen átrendezné a taxis piacot, sőt, kimerem mondani, felszámolná a hagyományos taxizást, szót sem ejtett a főpolgármester-helyettes úr. A fentiekből csak arra tudok következtetni, hogy akkor még, vagy szó sem volt róla, márpedig ez esetben nemcsak az egyeztetések, de az idő rövidsége miatt minden egyéb,  megfontolt előkészítés, hatástanulmány stb. hiányzik, de az is lehet, egyszerűen eltitkolták mire készülnek. Egyik lehetőség rosszabb, mint a másik.”

A tervezetről, egyedül – de ő is csak némi kínlódás után – a Főtaxi szóvivője, az egykori SzívTv „sztár-műsorvezetője”, Vizy András tudott úgy nyilatkozni, hogy

„megfelelő támogatással megvalósítható lehet a terv”,

ám még ő is csak a belvárosban lát reálisnak mondható lehetőséget a bevezetésre.

Pálmai Tamás

Városi Kurír

 • Németh Annamária

  Hallotaxiról másoltam.
  Sokan jönnek az összeesküvéselméleteikkel. Amikben persze lehet igazság, de ha van, akkor az azt jelenti, hogy a mutyi megálmodói nem tudják mit is szeretnének.
  Hevenyészve összedobtam egy villanyautós cég költségeit. (hagyományossal még kevésbé lenne kifizetődő …
  Íme:
  Vegyünk egy fiktív társaságot, mondjuk nevezzük főtaxinak. (a nevek egyezése csak a véletlen műve lehet) Azt mondja, hogy ő rohadtul olcsón tud a nissantól ilyen dodzsemeket szerezni és az áfát is vissza tudja igényelni. nnameg, kap némi állami támogatást is, hisz ezt érdemes támogatni.
  Akkor egy db autó, mondjuk négy milla. Kellene mondjuk indulásnak ezer, aztán majd mondjuk havi 100-al bővítve a flottát, úgy öt év alatt el is éri a szükséges mennyiséget, amikoris az első ezret már lehet is kukázni, mert két emberrel hajtva egy autó annyi idő alatt ki is múlik. Tehát, a havi 100-as beszerzést folytatni kell, az örökkévalóságig.
  Ez a számok nyelvére lefordítva, 1000×4 millió, az négy milliárdos egyszeri befektetés, és havi 100x 4 milla, azaz négyszázmilliós plusz befektetés, ami állandó költség . A selejtezéskor, amortizációs költséggé válik.
  Ezt a lóvét, vagy zsebből előrántja valaki, vagy meghitelezteti .. netán, valami jó kis lízingszerződést köt rája…. ami logikusabbnak tűnik.
  Ez a négymilliárdot öt évre elosztva, kb havi 100 milliós költség, ami a havi plusz 100 autóval, minden hónapban emelkedik az első öt évben 10 millióval.
  Tehát, első évben 100, plusz havi 10, a másodikban már 220, plusz havi 10, a harmadikban már 340, plusz havi 10, a negyedikben már 460, plusz havi tíz, az ötödikben, már havi 580 millió, és még mindig a plusz havi tíz …
  A hatodik évben már az első százmillától megszabadul, (ha ötéves szerződést köt, és a maradványértéken visszaveszik tőle a romokat) tehát, 700 mínusz 100 azaz havi hatszázmilliós költséggel, fut neki hatezer autója, ami hatévente megújuló flotta.
  Jól is hangzik, de ezt a pénzt meg is kéne termelni.
  Aki volt anno főtaxis a csúcsidőben, amikor a cégnek 1200 autója volt, az el tudja képzelni, mekkora feladat lenne egy ilyen autópark üzemeltetése. mekkora telephelyek kellenének, mekkora emberállománnyal, és persze mekkora töltőkapacitás.
  Gondoljuk tovább:
  Ezeknek az autóknak, gyorstöltéssel is kell fél óra a nem teljes feltöltéshez. Egy ember leadja, garázsmester töltőre viszi, ott a mosósok kidzsuvázzák, aztán jön a másik driver, aki árveszi. Erre el is megy egy óra, ha minden flottul megy, és sehol nincs sorbaállás … (volt sorbaállás, még az 1200 autónál is)
  Tehát, egy műszak, nem tud 10 óránál több lenni, mert az embernek be is kell érnie a telephelyre.
  Ha csak az ezer autós első nekirugaszkodással számolunk, az azt jelenti, hogy 100 db töltővel, és óránkénti turnusokkal, lehet menedzselni a flottát. Képzeljük el, hogy óránként, 100 ember leadja az autót, leszámol, és másik 100 meg felveszi az autót, menetlevelet, és nekivág a műszaknak.
  Hány garázsmester, hány pénztáros, hány mosó kell ennek a kivitelezéséhez 0-24 órában?
  Nem tippelném meg, mert nem ez a szakterületem, de többszáz emberről beszélünk.
  És akkor még nem számoltunk, a havi plusz tíz autónyi növekménnyel, ami az ötödik év végére, ezt az egészet meghatszorozza.
  Mindezek mellé, a kezdő 100 töltő szintén, havi 10-el bővítendő, hogy a növekmény kiszolgálható legyen. Egy töltő telepítése, kb egy autó árának felel meg. Az ezt kiszolgáló, elektromos infrastruktúra, a végére, egy saját erőművet feltételez.
  Egy autó gyorstöltővel, 150 kw-al töltődik. 600 x 150Kw nagyságrendileg 100 Mw. Paks mai teljesítménye 2000Mw.
  Remélem érzitek a nagyságrendet.
  Mint lejjebb írtam, a teljes magyar erőműkapacitás, mindenestül 7000 Mw (ebben már az összes városi kisegítő szén, olajerőmű benne van)
  Jó .. az én napelemem még nincs 😛
  Egy átlagos lakás, maximális áramfelvétele, 16 amperes biztosítékkal, 3,6Kw. Itt mi most 100 000Kw -ról beszélünk. Nagyságrendileg 25 000 háztartás, maximális kapacitása. Nem a valós fogyasztása, hanem amennyit tudnának fogyasztani úgy, hogy ne b@ssza la az áram a biztit!!!
  Ki fogja ezt az erőművet felépíteni, 2-3-4-öt év alatt? A Főtaxi? Vagy állambácsi ezért akarja a paks 2-őt. Csak miattunk? 🙂
  Na egy kis technikai kitérő után térjünk vissza a pénzhez.
  Egy taxi, a mai árakon nézve, két emberrel, nagyságrendileg 1 millát tud termelni. (ezen persze lehet vitázni, de fölösleges a jatt a drivernél marad, az óra nélküli fuvarozás nem szűnik meg, a droid, másban érdekelt mint a cég, tehát, az egy milla is bőven fölé van lőve a realitásnak)
  Ha ezer autóra 100 milla volt a havi beszerzési költség, akkor egy autóra 100 000.- (milyen jutányos)
  1 mill – 100 000 = 900 000.-
  Az áfát, elengedte az állam, tehát nem tudja leírni, így a 21% levonandó.Legyünk nagyvonalúak, vonjunk csak húszat, mert azért lesz miből visszaigényelni.
  900 000 – 200 000 = 700 000.-
  Két sofőr fizetése járulékokkal együtt, (ha minimálbéresek) 400 000.-
  700 000 – 400 000 = 300 000.-
  Egy autó fogyasztása, napi 60 Kw. Nagyon keveset számoltam. Ez 40 forintjával, napi 2400.- havi 72 000.-
  Mivel új autókról beszélünk, a többi fenntartási költséget, kisebb javítások, biztosítások, stb, mindenestűl, áramostúl, csak 100 000.- nek veszem.
  300 000 – 100 000 = 200 000.-
  Ebből a 200 000.- jó magyar forintból kéne a telephelyet, (telephelyeket, hisz a 6000 autónak a kiszolgálása már számomra felfoghatatlan nagyságrend) és az előzőleg felvázolt személyzetet fenntartani, kifizetni, lejárulékozni ….
  Jahh .. és a mutyira valót is kipengetni.
  Biztos akkora üzlet ez?
  ui: és ezek csak azok a költségek, amik eszembe jutottak hirtelen. Biztos van amit kihagytam…..
  Hallotaxi.hu Online Taximagazin

 • Nagy Béla

  Két dolgot (áááá sokkal többet!) ne feledjünk!
  1. A “villanybenzinkúton” való töltés ingyenes!!! Kurva jó!
  MOST MÉG…
  És holnap? És holnapután? (én még emlékszem, amikor a gázolaj ára a fele volt a benzinének! Ma is!………ja nem!)
  2. “Az engedély nélkül taxiszolgáltatást végzők” (direkt nem írtam neveKET) malmára hajtják a vizet, hisz’ azokat senki nem ellenőrzi, nekik
  nem kell semmi, ők tudnak jó messzire is menni a szar, fosszilis energiát zabáló elavult EURO 4,5,6-os taligáikkal!
  “Megvédjük a vállalkozásokat! Mind!” Igen, látszik…
  Faszom!

 • Kővári Lenke Kurucsainé

  Hát ez megint jó üzlet lesz valakinek! Talán még UNIÓS támogatás is jár majd hozzá? Az hogy hány taxizásból élő embert hoznak lehetetlen helyzetbe? MIKOR ÉRDEKELTE EZ A FIDESZT? A bankok érdekében törvényt törvény hátán módosít. Elveszi az emberek múltját, jelenét, jövőjét. És csodálkozunk, hogy kakuk sajnálja, ha valakinek nem sikerül a halálba menekülés. ALMA NEM ESIK MESSZE A FÁJÁTÓL.