Az LMP javaslatot nyújt be a védőnők bérrendezésére  

Az LMP javaslatot nyújt be a védőnők bérrendezésére  

 

A KSH friss kereseti adatai is mutatják, hogy hiába a kétszámjegyű béremelkedés, a fizetések széles skálán szóródnak. Az átlag mögött óriási különbségek húzódnak meg: a pénzügyi-biztosítási és az infó-kommunikációs szektorban dolgozók átlagosan négyszer többet keresnek, mint a legalulfizetettebb szociális dolgozók. A védőnők sem éreznek semmit a béremelkedésből, az LMP ezért javaslatot nyújt be a védőnők bérrendezésére. 

Már 600 védőnő küldött levelet a közjogi méltóságoknak alacsony fizetésük miatt. Súlyos bérfeszültséget okoz, hogy az alapellátásban dolgozó, egyre bővülő feladatokkal ellátott védőnők és a kórházban vagy a szakellátásban dolgozó védőnők fizetése között hamarosan 50-60 ezer forint különbség lesz. A védőnők bérkiegészítésére szánt 2 milliárd forint az ígéretekkel szemben 30-35 ezer forint helyett pár ezer forinttal növelte csak a bérüket.

A jelenlegi finanszírozási rendszer úgy rossz, ahogy van: a védőnők az ellátottak száma alapján kapnak illetménykiegészítést, ami nem veszi figyelembe az ellátottak szociális és egészségügyi állapotát, az ellátott terület nagyságát, a lakosság sűrűségét, a településszerkezeti jellemzőket. Egy igazságos bérezési rendszer alapvető feltétele egy új bértábla és a területi-lakossági jellemzőket figyelembe vevő bérkiegészítési rendszer.

Az LMP szerint a kormány nem ülhet a babérjain, a bérrendezés ugyanis még mindig várat magára a közszférában. A védőnők bérrendezése érdekében az LMP javaslatot tesz az egészségügyi szakdolgozói bértábla védőnőkre való kiterjesztésére és a védőnők leterheltsége szerint meghatározott illetménykiegészítésre.

 

Szél Bernadett
az LMP társelnök-frakcióvezetője

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Pin It

csatlakozz_010

A szerző további cikkei itt olvashatóak. Kattints ide

Szerző: Lehet más a politika