Az LMP benyújtotta beadványát az Alkotmánybírósághoz

Az LMP benyújtotta beadványát az Alkotmánybírósághoz

Vissza kell verni a magyar oktatás ellen irányuló fideszes támadást – közölték az LMP politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartottak azt megelőzően, hogy benyújtották beadványukat az úgynevezett lex CEU ellen.

Szél Bernadett társelnök sorsdöntőnek nevezte a beadványt, hiszen a jogszabály ellen jobb- és baloldali, valamint liberális választók egyaránt tiltakoztak, de hazai és külföldi kutatók, valamint jogtudósuk is kifejezték aggályaikat – mondta. A kormány teljesen egyedül maradt, amikor el akart lehetetleníteni egy hazai egyetemet – tette hozzá, bírálva Áder János államfőt, aki szerinte mindezek ellenére “ahelyett, hogy államfő lett volna, sokkal inkább egy pártfeladatot teljesített” a jogszabály aláírásakor.

Kifejtette: tartalmi és formai okok miatt is alkotmányellenesnek ítélik a felsőoktatási törvény módosítását, a többi között azért, mert annak elfogadását nem előzte meg egyeztetés, mert lehetetlen feltételeket támaszt a CEU-val szemben vagy azért, mert egyetlen intézményre szabták.

Ungár Péter országos elnökségi tag a nemzet ügyének nevezte a CEU ügyét, mondván: a jogszabály szól a vidéki egyetemek és főiskolák ellehetetlenítéséről, a gimnáziumok felvételi keretszámainak csökkentéséről, vagyis az oktatás Fidesz általi korlátozásáról.
Hozzátette: mint a CEU egykori hallgatója, úgy látja, az intézmény rengeteget adott Magyarországnak, “mindannyiunk közös érdeke a megmentése”.     
A tájékoztatón elhangzott: a beadványt szocialista, jobbikos és független parlamenti képviselők támogatták.

MTI/LMP Sajtó

 

A Az LMP benyújtotta beadványát az Alkotmánybírósághoz bejegyzés először a Lehet Más a Politika jelent meg.

Kapcsolódó bejegyzések:

  1. Az Oktatási Hivatal titkolja a külföldi egyetemek vizsgálatáról készült anyagát
  2. Orbán Viktor eltévedt a hadszíntereken
  3. Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a lex CEU miatt

A szerző további cikkei itt olvashatóak. Kattints ide
Szerző: Lehet más a politika